Awdur: Iflowpower - Nhà cung cấp trạm điện di động
Қалдық батареяларды қалай дұрыс тастау керек, көптеген адамдар әлі де тұман болып табылады. Жақында Beijing Daily журналисі жұртшылықтың өміріне қатысты әрбір аккумуляторды қайта өңдеудің әртүрлі әдістері бар екенін анықтады. Қорғасын-қышқылды аккумуляторды қалпына келтіру процесі әлдеқашан жетілген болса да, қалдық қорғасын-қышқылды аккумулятордың тек 1%-ы Бейжіңдегі ресми қайта өңдеу арнасына түседі.
Көтерілу ошағына енетін литий-ионды батарея әлі де жазықсыз қалпына келтірудің ұятына тап болады; құрғақ батареялардың көп саны қайта өңдеуге кететін шығындарға байланысты толып кетеді немесе тұрмыстық қалдықтармен бірге жағылады. Қалдық батарея ғылыми түрде жойылмаса, ол негізгі ластаушы көзге айналады. Мысалы, қорғасын қышқылды аккумуляторлардағы қорғасын және қорғасын оксидтері қоршаған ортаны ластайды, ал олардың ластануы ұзақ цикл және жоғары жасырын сипаттамаларға ие.
Ακατάλληλη μεταχείριση, πολύ επιρρεπής σε δευτερογενή ρύπανση ή ακόμα και μη αναστρέψιμες οικολογικές καταστροφές. Και, συγκριτικά, είναι πιο επιβλαβές από τα γενικά καυσαέρια, καυσαέρια και λύματα. Μάλιστα, το 2016, το Συμβούλιο της Επικρατείας ανακοίνωσε τη «Μέθοδο Προώθησης της Ευθύνης του Παραγωγού», στην οποία η ευθύνη της παραγωγής μπαταριών μολύβδου-οξέος και η καθιέρωση μιας ορθής μεθόδου διαχείρισης της ανακύκλωσης, τίθεται σαφής απαίτηση. Η νέα έκδοση του Εθνικού Καταλόγου Επικίνδυνων Αποβλήτων, η απόβλητη μπαταρία μολύβδου-οξέος προσδιορίζεται ως επικίνδυνο απόβλητο.
Αλλά στην πράξη, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα και δυσκολίες στην ανάκτηση των χρησιμοποιημένων μπαταριών. Όσον αφορά την επεξεργασία αυτών των χρησιμοποιημένων μπαταριών, πρέπει να ακολουθηθεί ο δρόμος προστασίας του περιβάλλοντος. Πρώτον, θα πρέπει να ενισχύσουμε τη δημοτικότητα της επιστημονικής γνώσης και να ενισχύσουμε την ευαισθητοποίηση του κοινού για το δημόσιο περιβάλλον.
Για παράδειγμα, σε σύγκριση με την ξηρή μπαταρία, που χρησιμοποιείται ευρέως στα κινητά τηλέφωνα, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου στον υπολογιστή και για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, οι μπαταρίες μολύβδου-οξέος στο αυτοκίνητο πρέπει να απορρίπτονται σωστά. Χρειάζεται επειγόντως πώς να κινητοποιηθεί ο ενθουσιασμός της δημόσιας επιστήμης στη σπατάλη, η δημοτικότητα της σχετικής γνώσης και η καθοδήγηση της πολιτικής. Δεύτερον, είναι απαραίτητο να προωθηθεί ενεργά η δημιουργία και η προώθηση του συστήματος ανακύκλωσης απορριμμάτων μπαταριών.
Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφορικής ανακοίνωσε από κοινού ότι η "Πιλοτική μέθοδος ανακύκλωσης και χρήσης μπαταριών New Energy Automobile Powerful Battery Recycling and Utilization" θα διερευνήσει την πολυπολιτισμική οικονομία της τεχνολογίας και το περιβάλλον των πόρων και το φιλικό προς το περιβάλλον μοντέλο ανακύκλωσης μπαταριών αποθήκευσης διαφοροποιημένης ενέργειας απορριμμάτων, προωθώντας την κατασκευή συστήματος ανακύκλωσης. Μόνο ένα τέλειο σύστημα ανακύκλωσης έχει καθιερωθεί γύρω από το κοινό, οι άνθρωποι δεν έχουν το χέρι στην απόβλητη μπαταρία. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να καταπολεμηθεί η μαύρη αγορά σύμφωνα με το νόμο.
Σύμφωνα με σχετικές αναφορές, η ειδική εταιρεία ανακύκλωσης που ανακυκλώνει μπαταρίες μολύβδου-οξέος είναι 3000 έως 4.000 γιουάν ο τόνος, αλλά η μαύρη αγορά μπορεί να ανοίξει έναν τόνο από 6.000 έως 8.000 γιουάν. Μόλις αυτές οι χρησιμοποιημένες μπαταρίες ρέουν στη μαύρη αγορά, ενδέχεται να σχηματίσουν αλυσίδες υπόγειων βιομηχανιών υψηλής ρύπανσης με ένα μικρό συνεργείο. Για παράδειγμα, μετά την ανάκτηση της άχρηστης μπαταρίας, είναι πιθανό να ληφθεί για τη διύλιση του μολύβδου προς πώληση, και η χρήση των κερδών, και άχρηστο όξινο υγρό χύνεται αυθαίρετα.
Από αυτή την άποψη, πρέπει να σχηματιστούν ισχυρές απεργίες, καταστρέφοντας τη βιομηχανική αλυσίδα της μαύρης αγοράς ανακύκλωσης μπαταριών. Εν ολίγοις, διευκρίνιση της ευθύνης και των εποπτών του παραγωγού και των ευθυνών του, καθιέρωση και βελτίωση του συστήματος ανακύκλωσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή ανάκτηση και ασφάλεια, η προστασία του περιβάλλοντος και η χρήση των πόρων των απορριμμάτων μπαταριών μολύβδου-οξέος. Για να πραγματοποιήσουμε αυτόν τον στόχο, αφενός, πρέπει να δώσουμε προσοχή σε κάθε τμήμα, μέσω της βελτίωσης της πολιτικής και των κενών τεχνολογικής καινοτομίας.
Από την άλλη, όλοι πρέπει να ξεκινήσουν από την καθημερινότητα, και να προωθήσουν τη χρήση χρησιμοποιημένων μπαταριών.